Αρχιτεκτονική Η/Υ ΙΙ

Ιωάννης Έλληνας

Περιγραφή Μαθήματος:

Το μάθημα έχει σαν αντικείμενο τη διδασκαλία ειδικών κεφαλαίων για το υλικό και λογισμικό του επεξεργαστή 8086 της Intel και άλλων σύγχρονων επεξεργαστών. Οι βασικές αρχές λειτουργίας του 8086 έχουν διδαχθεί στην «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ-Ι» του Γ’ εξαμήνου. Στο μάθημα αυτό θα εξεταστούν οι τρόποι διασύνδεσης του επεξεργαστή με μνήμες και με περιφερειακά εισόδου/εξόδου, οι τεχνικές διακοπών και DMA καθώς επίσης και οι μέθοδοι προγραμματισμού με διακοπές (ανάγνωση πληκτρολογίου, εκτύπωση σε οθόνη, διαχείριση αρχείων, κλπ). Στους σύγχρονους επεξεργαστές θα εξεταστούν οι βασικές αρχές λειτουργίας της αρχιτεκτονικής ΙΑ-32 (επεξεργαστής 80386, σειρά Pentium) και της αρχιτεκτονικής ΙΑ-64 ( επεξεργαστής Itanium).

Λέξεις Κλειδιά: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών, Υλικό, Λογισμικό, Επεξεργαστής 8086, Assembly, win-32, ΕπεΞεργαστής 80386, Pentium, Itanium, IA-32, IA64


Κωδικός: 244404
Σχολή - Τμήμα: ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Τ.Ε.- DEPARTMENT OF COMPUTER SYSTEMS ENGINEERI » Προπτυχιακό
Πρόσβαση στο μάθημα: Ελεύθερη (χωρίς εγγραφή)
Χρήστες: 2 εγγεγραμμένοι
Βιβλιογραφική αναφορά μαθήματος
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Θεματικές Ενότητες

 

 

Βαθμωτοί και υπερβαθμωτοί επεξεργαστές, τρόποι εκτέλεσης εντολών, προβλήματα και λύσεις.

 

 

 

Τύποι μνημών, περιφερειακά εισόδου/εξόδου και δίαυλοι συστημάτων. Κρυφές μνήμες, τύποι κρυφών μνημών, τρόποι λειτουργίας και σχεδίαση.

Τεχνικές διακοπών, ελεγκτές διακοπών και μορφή τους στα σύγχρονα συστήματα. Λειτουργία DMA, τρόπος υλοποίησης.

  

Προγράμματα εφαρμογών με τεχνικές διακοπών, ανάγνωση πληκτρολογίου, λειτουργία οθόνης σαν οθόνης κειμένου ή γραφικών, χειρισμός αρχείων, ποντίκι, σειριακή και παράλληλη πόρτα.

Οι προκλήσεις της αρχιτεκτονικής ΙΑ-32 και η αντιμετώπισή τους ιστορικά με την εξέλιξη των μικροεπεξεργαστών. Εξέταση ειδικών κεφαλαίων των επεξεργαστών που άλλαξαν τον τρόπο λειτουργίας των υπολογιστικών συστημάτων (προστατευμένος τρόπος λειτουργίας, τρόποι διευθυνσιοδότησης, εντολές ΜΜΧ, SIMD).

 

  

Αρχές λογισμικού assembly 32 bits και εφαρμογές.

 

 

Εισαγωγή στην αρχιτεκτονική ΙΑ-64. Ο επεξεργαστής Itanium.

 

Στην ενότητα αυτή θα βρείτε πρόσθετο υλικό που αφορά το μάθημα της Αρχιτεκτονικής ΙΙ.

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A-
Μεταδεδομένα μαθήματος
Αριθμός Επισκέψεων: 0
Αριθμός Προβολών: 0

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -